Stor bedrift i Norge

Arkitekt firma

Snøhetta – Et norsk arkitekt eventyr

Snøhetta ble etablert i 1987 av landskapsarkitektene Johan Østengen, Berit Hartveit, Inge Dahlman, Alf Haukeland og arkitektene Kjetil Trædal Thorsen og Øyvind Mo. Inge, Berit og Johan tok kontakt med Alf, Kjetig og Øyvind med en ide om å starte et samarbeid. Ideen var å skape et helhetlig selskap som kombinerte arkitektur og landskapsarkitektur i en og samme prosess.

I dag er Snøhetta et svært anerkjent tverrfaglig arkitekturbyrå som jobber tverrfaglig med design av både landskap, interiør og merkevarer. De har kontorer i Oslo, New York, San Francisco, Innsbruck, Singapore og Stockholm. Det som i 1989 var en liten bedrift med seks ansatte, har i dag over 150 ansatte rundt om i verden.

Prisvinnende og anerkjent

Snøhetta har vunnet flere priser for sitt arbeid. Et lokalt og god kjent eksempel i Norge er det nye Operahuset i Oslo. I tillegg har de vunnet World Architecture Award og Aga Khan Award for Architecture for arbeidet med det nye nasjonalbiblioteket i Alexandria, Egypt.

For arbeidet Operahuset i Oslo har de også vunnet World Architecture Award og Mies van der Rohe Award, i tillegg til Environmental Design Research Associations Great Places Award samt European Prize for Urban Public Space, International Architecture Award og Global Award for Sustainable Architecture.

Her kan du se Snøhettas arbeid

Snøhetta har jobbet med mangfoldige prosjekter i verden. I Norge kan du reise til Lillehammer for å se det nye Kunstmuseet, eller reise til Kongsberg under Kongsberg Jazzfestival så kan du dra på konsert på Tubaloon scene. Er du mer eventyrlysten kan du reise til Hjerkinn og gå tur innover i fjellheimen for å besøke Viewpoint Snøhetta.

I Bergen kan du dra til universitet i Bergen og oppsøke Fakultet for Kunst, Musikk og Design. På Gardermoen Flyplass har du kanskje gått forbi baren Norgesglasset, uten å tenke over det? Snøhetta har stor innflytelse og arbeidet deres kan sees over hele Norge, du har sikkert sett deres verk uten å være klar over det.

Visste du at…

De nye pengesedlene du kanskje har i lommeboken din er designet av Snøhetta? Den visuelle identiteten til Norsk Hydro er utarbeidet av Snøhetta? Den visuelle identiteten til Norges nasjonalparker er utarbeidet av Snøhetta? At de for tiden jobber med å utvikle en undervanns restaurant i Båly utenfor Lindesnes? Visste du også at

de jobber med å lage et plusshus hotell ved foten av Svartisen, eller at de jobber med å utvikle et nytt Solobservatorium på Harestua? Eller at du kan reise til de dype svenske skoger og bo i Tretoppene i Lappland? Snøhetta er overalt, det er et kvalitetsstempel uten like.

Kontroversielle

Ikke alle prosjektene deres har vært like populære. Et av de som har skapt overskrifter i Norge er det mye omtalte Dødshuset til Bjarne Melgaard. Etter planen skal det bygges på Ekely, ikke langt unna Munchs Vinteratelier. Byrådet i Oslo har sagt nei til byggingen av prosjektet i august 2018. En kan ikke være god på alt!

Suksessfulle

Av selskaper og prosjekter som har startet i Norge på 80 og 90-tallet, kan vi kanskje kalle Snøhetta et av de mest suksessfulle prosjektene vi har sett. Deres produkter finner vi over hele Norge, og du har nok sett mye av det uten å helt å være klar over det.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *