Business messer Norge

Starte din egen bedrift

Hvordan starte din egen bedrift

Alt starter med en god idé. Har du lyst til å starte noe som er unikt og stor etterspørsel etter? Med nøye planlegging og en stor dose med tålmodighet, så kan drømmen om egen bedrift gå i oppfyllelse.

Det første steget er å planlegge etableringen nøye! Dette er veldig viktig for å lykkes med idéen til din fremtidige virksomhet. Ha fokus på hvordan markedet er i dag og tenk litt utenfor boksen. Det er viktig og ha en plan, og vite hva det er du ønsker å utrette med bedriften din. Sjekk gjerne om det er noe som mangler på markedet, er det et hull du og din bedrift kan fylle? Det er også lurt å sjekke hvilke bedrifter som gjør det bra, og hvilke som ikke gjør det like godt. Dette kan gi deg en god pekepinn på hvilken retning du bør gå i.

Planlegging og markedsanalyse

Er dette noe langsiktig? Hva er målet for bedriften din? Hvordan ser budsjettet ut? Det kan være lurt å stille seg selv disse spørsmålene, mens du noterer underveis.

Sett opp en markedsanalyse for bedriften din. Skaff informasjon om markedet, der du gjerne lager spørreundersøkelser som du leverer ut. Skaff deg innsikt om dette er realistisk målsetting for salg eller tilbud til tjenestene dine. Få oversikt over kundens behov, og hvem som er dine konkurrenter. Klarer du å skille deg positivt ut fra konkurrentene dine?

Foretaksnavn og organisasjonsform

Ha et foretaksnavn som vekker nysgjerrigheten. Navnet du velger er førsteinntrykket til kunden, og det må være enkelt å huske. Unngå å velge foretaksnavn som ligner på andre, da det er lett for kunden å blande. Det er viktig å tenke over om navnet speiler den identiteten du ønsker å skape for deg og bedriften.

Valg av organisasjonsform er en viktig del av oppstarten for din bedrift. Det har stor betydning i forhold til ansvar, risiko, rettigheter, plikter og skatt. Det finnes seks ulike former å velge mellom som blant annet: Enkeltpersonforetak eller aksjeselskap AS.

Finansiering av din bedrift

Neste steg er å skaffe deg nok kapital til å starte opp og drive foretaket ditt. Den vanligste måten å finansiere på er gjennom egenkapital og lån. Få en oversikt over hvor mye kapital du vil trenge i oppstartskostnader, og hvor mye du regner med å få i inntekt den første tiden. Her er det viktig å være realistisk, og ikke låne for mer enn du tror du klarer å betale tilbake. Markedet er aldri stabilt og derfor er det viktig å sette seg realistiske mål. Start smått, også kan du heller utvikle bedriften senere.

Har du ingen muligheter til å låne penger, så finnes det heldigvis andre løsninger. Undersøk de ulike støtteordningene som finnes i ditt område og søk. Har du en unik idé som representerer noe nytt i markedet, så er det fullt mulig å få støtte fra blant annet Innovasjon Norge. Dette er et godt valg for de som ikke har økonomien på sin side, og mange velger å prøve seg på denne metoden.

Enkeltpersonforetak

Det enkleste er å starte med enkeltpersonforetak i starten. Det koster ingenting å registrere, men i noen tilfeller må du registrere deg i Foretaksregisteret. Sjekk om dette gjelder deg og din bedrift, da dette koster noen kroner å etablere. Når registreringen er ferdig behandlet så får du tildelt et organisasjonsnummer. Alt dette kan du gjøre på nettsidene til Brønnøysundregistrene. Er du usikker på hva du skal gjøre, eller hvilken kategori din bedrift faller under? Da kan du kontakte Brønnøysundregistrene og de vil gi deg veiledning gjennom søknadsprosessen. For mange kan det nemlig virke overveldende og skummelt, men det er et viktig steg å ta før du kan starte bedriftsdrømmen.

Nøkkelen til suksess

Husk at nøkkelen til suksess ligger i god planlegging. Ta deg god tid i oppstarten. Ting kan ta tid og du må være realistisk. Går du med en gründerdrøm i magen, så må du tenke at alle har startet et sted. Husk at alle suksessfulle bedrifter har stått akkurat der du står nå. Er du ung, kan det anbefales og starte en ungdomsbedrift. Mange unge-gründere har stor suksess med dette, og det skaper et godt grunnlag og en god forståelse for hvordan en bedrift skal ledes og driftes. Masse lykke til!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *