Business studier

Ulike selskapsformene

Hvilken selskapsform skal du velge?

Hvis du vurderer å starte en bedrift er det viktig at du setter deg inn i de ulike selskapsformer som finnes.

De mest kjente selskapsformene er aksjeselskaper, eller AS, og enkeltmannsforetak, kjent som ENK. NUF er en mindre utbredt selskapsform, men en som også kan vurderes. I denne artikkelen vil vi gi den en oversikt over de ulike selskapsformene vi har her i Norge. Har du et ønske om å starte ditt eget selskap, eller firma? Eller kanskje du ønsker å jobbe som skribent eller frilanser? Da vil denne artikkelen gi deg nyttig informasjon om hva de ulike selskapsformene betyr, og muligens gi deg en pekepinn på hvilken retning du bør gå.

Enkeltmannsforetak

Mange starter som selvstendig næringsdrivende ved å etablere et enkeltmannsforetak. Dette er den enkleste selskapsformen å danne. Brønnøysundregistrene leder deg steg for steg gjennom prosessen. Det koster ikke noe å registrere et enkeltmannsforetak. Kort tid etter registreringen vil du få et organisasjonsnummer, og da er du klar til å drive selskapet ditt.

Selv om det er enkelt å starte et enkeltmannsforetak, er det ikke så enkelt å drive. Det er svært mange lover som du har ansvar for å sette deg inn i og følge. Med mindre du har en omsetning over 5 millioner i året, er det ikke krav til revisjon, men du er pålagt å bokføre utgifter og inntekter.

Hva du må være oppmerksom på med enkeltmannsforetak

Driver du et enkeltmannsforetak er du ikke ansatt. Konsekvensen av dette er at du ikke har rettighetene som følger av å være lønnsmottaker. Dette har økonomiske konsekvenser. Med mindre du selv oppretter sparing til pensjonen, vil du ikke få noe utover minstepensjonen fra NAV.

Ansatte får full lønn fra første sykedag. Blir du syk får du sykepenger etter 17. sykemeldingsdag, og du får ikke mer enn 66 % av inntekten. Det som kan få de mest dramatiske følgene er om bedriften går konkurs. Da går du personlig konkurs, fordi du er ansvarlig for bedriftens økonomi. I verste fall mister du alt du eier. Det er store risikoer om du velger å starte et enkeltmannsforetak, men det er også store fordeler. En selvstendig næringsdrivende vil i stor grad kunne styre sin egen arbeidsdag, og ikke minst være sin egen sjef. Dette er et aspekt som nok vil tiltrekke mange, og er du ansvarsbevisst kan hvem som helst lykkes med et enkeltmannsforetak.

Aksjeselskap

Aksjeselskap krever et minimum aksjekapital på kr 30 000 ved etablering.

Denne selskapsformen reguleres av Aksjeloven, som kan være innviklet å sette seg inn i. Kort fortalt krever loven at firmaet har vedtekter og et styre. Det er ikke krav til ansatte, men noen skal være daglig leder. Ønsker du å starte et aksjeselskap er du altså nødt å ha en aksjekapital fra før av.

Fordelene ved aksjeselskap

I motsetning til enkeltmannsforetak hvor eieren er personlig ansvarlig for bedriftens økonomi, er ikke eieren/eirene av et aksjeselskap personlig ansvarlig for økonomien til selskapet. Går firmaet konkurs mister eierne kun aksjekapitalen. Det er ille nok, men du mister i alle fall ikke huset og bilen. Både styret og daglig leder har et juridisk ansvar for en forsvarlig drift.

NUF

NUF er et alternativ om du ikke kan eller vil stille kr 30 000 i aksjekapital, men heller ikke vil risikere din private økonomi. Kort fortalt er NUF et utenlandsk registrert AS som har virksomhet i Norge. Vær oppmerksom på at kreditorer ofte har lite tillit til NUF. NUF var veldig populært for noen år siden, men sjelden nå.

Vi håper at du ved hjelp av denne artikkelen har fått en litt bedre innsikt i de ulike selskapsformene vi har i Norge. Er du i tvil om hvilket som passer best for deg, kan du alltids kontakte Brønnøysundregisteret som gledelig vil gi deg veiledning og hjelp. Lykke til!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *